Skip to main content

Op 1 juli 2025 stond het Oosterpark opnieuw in het teken van herdenking, bezinning en verbondenheid. De jaarlijkse Nationale Herdenking Slavernijverleden, bij het Nationaal Monument Slavernijverleden, bracht een brede groep mensen samen: nazaten van tot slaaf gemaakten, maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigers van de overheid en vele betrokken Amsterdammers.

Onder een stralende zon en in tropische hitte verzamelden honderden mensen zich in het park. Ondanks de warmte was de sfeer waardig en geconcentreerd. De ceremonie begon met rituele elementen zoals het traditionele plengoffer, gevolgd door kransleggingen en een moment van stilte. In die stilte klonken enkel de geluiden van het park – de vogels, het ruisen van de bomen – en de gedeelde pijn, waardigheid en trots van de aanwezigen.

Een vernieuwd monument, een blijvende boodschap

Het Nationaal Monument Slavernijverleden werd dit jaar opnieuw onthuld na een zorgvuldige renovatie. De vernieuwingen – waaronder verbeterde toegankelijkheid, een aangepaste omgeving en nieuwe ingang nabij Bar Bukowski – versterken de symboliek en de functie van het monument als plek van herdenking en reflectie. De nieuwe inrichting sluit harmonieus aan op de natuurlijke rust van het Oosterpark en maakt het monument beter toegankelijk voor iedereen die stil wil staan bij het verleden.

Femke Halsema: “De route naar herstel leggen we samen af.”

Een van de meest indrukwekkende momenten van de herdenking was de toespraak van burgemeester Femke Halsema. In heldere bewoordingen benoemde zij de doorwerking van het slavernijverleden in het heden:

“Helaas is de geschiedenis geen rechte lijn vooruit. Helaas zijn gevoelens van witte superioriteit niet verdwenen uit onze samenleving. En is racisme niet weg uit onze instituties.”

Haar woorden vormden een krachtige oproep tot gezamenlijke verantwoordelijkheid, tot het eerlijk onder ogen zien van het verleden en samen werken aan herstel:

“De doorwerking van dit verleden raakt ons niet in gelijke mate, maar het werk aan herstel, het werk aan een gedeelde toekomst, dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De route naar herstel leggen we samen af.”

Met deze woorden verbond zij het historische verleden met hedendaagse verantwoordelijkheid en toekomstige verandering.

Een waardige en gedragen herdenking

De herdenking was dit jaar opnieuw een voorbeeld van gedeeld respect, collectieve herinnering en groeiend historisch bewustzijn. De aanwezigheid van jong en oud, families, studenten en vertegenwoordigers van culturele organisaties liet zien dat het belang van deze dag breed wordt gedragen.

Met het vernieuwde monument als tastbare kern is het Oosterpark meer dan ooit een plek waar verleden en toekomst elkaar raken.


Meer informatie vind je op de website: https://ketikotiamsterdam.nl/1-juli-herdenking/