Ik vind het heel bijzonder dat ik hier terecht ben gekomen. Mijn ouders woonden tot kort voor mijn geboorte aan de rand van het Oosterpark in de Sarphatistraat. Met mijn oudere zuster en broer die toen speelden in het Oosterpark. Ik ben zelf geboren in het Burgerziekenhuis, wat nu The Manor Hotel is. Ook mijn 2e dochter is daar geboren.
Dus heel bijzonder dat ik uiteindelijk nu al 33 jaar hier één van mijn belangrijkste ondernemingen drijf. Ik ben in het verleden ook betrokken geweest bij veel horeca exploitaties in Amsterdam, zoals Odeon, Hermitage Café, Stanislavski, Brakke Grond e.a.
Ik ben gevraagd door de Gemeente Amsterdam om de toenmalige “sleepin” te reorganiseren en te verzelfstandigen, waaruit voortgekomen is dat ik het heb overgenomen. Eerst de exploitatie in 1992. Ik heb het toen Arena – een internationaal centrum voor jongerencultuur en toerisme genoemd. Een Amsterdams budget hotel met een poppodium. Langzaam zijn we van min 4 naar een **** hotel gegroeid. De naamkwestie met het Stadion Arena, heeft geleid tot de mogelijkheid het gebouw aan te kopen. Dit is dus een heel belangrijke plek voor mij.
De allereerste keer dat ik het Oosterpark bezocht, was met de Wethouder om het gebouw te bekijken. Toen zag ik de mogelijkheden van dit park. Het is ontworpen door tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer. Hij had in 1890 de ontwerpprijsvraag voor het park gewonnen. Een park in Engelse landschapsstijl, geïnspireerd door de natuur met glooiende velden en golvende paden.
Ik ben er heel erg trots op dat ik veel heb kunnen bijdragen aan het project “de verdubbeling van het Oosterpark” waardoor alle gebouwen zoals het KIT, Pillows en Metis in het park zijn komen te liggen.
Er was ooit een begraafplaats naast Hotel Arena. Waar nu het Metis en Pillows zijn.
De muren, zoals aan de ’s-Gravesandestraat, stonden helemaal rondom het gebouw. De Singelgracht was het einde van de stad en dit gebouw is dus destijds geplaatst buiten de stad. Net zoals de Heineken Brouwerij en bijv. het Concertgebouw.
De mooiste plek in het Oosterpark is natuurlijk het terras van Hotel Arena 😊
Maar ook ‘De Schreeuw’ van Jeroen Henneman naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh, het vreselijkste moment wat ik mij kan herinneren in de Oosterparkbuurt.
Ik vind het Oosterpark een ontmoetingsplek, juist door de diversiteit in Oost. Het kan een voorbeeld zijn voor heel Nederland hoe wij van elkaars cultuur kunnen leren en genieten.
Ik heb aan veel activiteiten in het Oosterpark deelgenomen zoals Keti Koti, 4 en 5 mei, de buurtcamping, de picknick concerten en het circus. Ik kan iedereen aanraden; geniet van de natuur, cultuur (de kunstwerken in het park) en van de mensen, de ontmoetingen en de verbinding die daaruit ontstaat.
Het Slavernij Monument is een belangrijke plek in het Oosterpark, het is een wezenlijk onderdeel van onze nationale historie. Het Monument is onlangs in zijn glorie verheven, de omgeving is opgeknapt en het is nu veel beter vertoeven daar. Er is ook weer een ingang naar het park gecreëerd bij het Slavernij Monument, wat een grote verbetering is.
Mijn droom is om ooit ‘De Tafel Van Oost’ in het park te realiseren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten op een positieve manier juist als tegenwicht tegen de huidige polarisatie in de samenleving.
Amsterdam, 11 juni 2025
Paul Hermanides, directeur Hotel Arena en voorzitter BIZ Oosterpark
